autor: Aleksandra Zolotić
Na sam pomen
Pekinške patke, ljudi iz našeg okruženja verovatno apriori zamišljaju ogromnu patku na stolu (možda čak i sa sočnom
jabukom u kljunu!), okruženu nekim neidentifikovanim kineskim namirnicama, sa
diskutabilnom jestivošću i sumnjivim poreklom. Moj zadatak je da taj ustaljeni
mit razbijem, i otkrijem zašto se kaže da je poseta Pekingu nepotpuna ukoliko
se ovaj specijalitet ne okusi. Ne postoji bolji način da se upoznate sa
bogatstvom i raznovrsnošću kineske kuhinje, i tradicije uopšte, stoga otkrijmo
tajnu tog opčinjavajuće ukusnog jela!
Istorijski osvrt
Veruje se da
jelo, poput i pečene ćurke u Americi, vodi poreklo iz evroprske tradicije
pečenja guske za raznovrsne proslave. Marko Polo, putujući venecijanski
trgovac, koji predstavlja neku vrstu spone Evrope i dalekih civilizacija, je
predstavio koncept pečenja živine Kinezima, u doba dinastije Yuan (1271-1368).
U to vreme su patke uveliko gajene u Kini, tako da su te debeljuškaste kineske
patke predstavljale odličan pandan evropskim guskama, te je bilo lako sprovesti
ovu novodonešenu tekovinu u delo. Medjutim, postoji i druga struja verovanja, po
kojo tradicija Pekinške patke datira još
iz perioda Severnih i Južnih dinastija (420-589). Sve do doba Južne dinastije
Song (1127-1279) , pečene patke su bile spremane u Jinlingu (današnji Nanjing,
nekadašnja kineska prestonica). Kada je na presto stupila dinastija Yuan,
prestonica je preseljena u Peking, te je ovaj specijalitet postao neka vrsta
zaštitnog znaka grada. Sve do dolaska dinastije Quan (1644-1911) patka je bila
pripremana na uobičajeni način. Njihov dolazak na vlast doneo je tu značajnu
promenu, i taj način pripreme je zapravo ono što je nama u današnjem obliku
poznato!
Kako je
pripremiti?
Važno je napomenuti
da, iako egzotičnog porekla, ovaj specijalitet može biti pripremljen i na bilo
kom drugom mestu, u Vašem domu lično! Naravno, autentična aroma je ipak
dostupna samo u Kini, zbog toga što se za pripremu ovog jela koristi naročita
vrsta patke, takozvana bela pekinška patka. Interesantan je i sam način uzgoja
ove vrste živine. Naime, pačićima je po izleganju dozvoljeno da žive u
slobodnom okruženju prvih 45 dana, nakon čega bivaju podvrgnute tovljenu
narednih 15 do 20 dana, zarad postizanja optimalne težine, oko 5-7 kg.
Dakle, nakon što
nabavite patku (uz malo sreće autentičnu, mada može i domaća da posluži),
postupak je sledeći - nakon što je očupate i napravite mali rez zarad vadjenja
iznutrica, potrebno je da se kroz šupljinu na vratu upumpavanjem vazduha odvoji
masnoća od kože. Nakon toga, patku treba potopiti na kratko u ključalu vodu, posle
čega je treba okačiti na neko vetrovito mesto. Najkraće bi trebalo da odstoji
10 sati, ali zarad dobijanja što boljeg i verodostojnijeg ukusa, preporučuje se
da to bude 24 sata. Poslednji stadijum predstavlja pečenje u pećnici, na oko
270 stepeni, 30 do 40 minuta, sve dok ne dobije tamno baron, svetlucavu
nijansu, nalik urmama. Poželjno je da se patka peče u nekoj vrsti otvorene
pećnice, sa povremenim dodavanjem drva, zarad konstantne, ali opet ne prejake
vatre. Medjutim, i obična rerna može da posluži, samo je bitno okretati patku
na utvrdjene vremenske intervale da bi se podjednako ispekla sa svih strana.
Ljubav na prvi
ukus!
Ako se nađete u
Kini, mesta koja neizbežno morate posetiti su restorani koji služe ovaj
specijalitet, a među najpoznatijim su Quanjude i Bianyifang, restorani sa
izuzetno dugom tradicijom, koji godišnje usluuže ogroman broj posetilaca.
Način služenja
Pekinške patke naprosto će Vas oduševiti! Nakon što je patka pripremljena na
gorepomenuti način, ona se iznosi pred gosta i na licu mesta seče na tanke
parčiće. Pekinška patka se služi sa nekom vrstom kineskih palačinkica, sosom
hoisin (ime vodi poreklo od kineske reči za morsku hranu, to je zapravo ono što
mi poznajemo pod imenom soja sos) i mladim lukom. Konzumira se na sledeći
način: uzme se jedna palačinkica, potopi u sos, doda se mladi luk i komadići
pačetine. Palačinkica se zatim presavije, i zabava počinje!
Ukus koji se
oseti razbiće sve predrasude koje ste ikada imakli o kineskoj hrani, jer ovaj
specijalitet predstavlja najbolje od najboljeg. Osvojiće Vas na prvi zalogaj i
navešće Vas da se date u detaljnije praktično istraživanje kineske kuhinje,
koja je prepuna iznenađujuće predivnih i jedinstvenih ukusa!